matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka oznaczona
Angela:
Jakie bedzie rozwiązanie tej całki
√
lnx
∫
1
e
dx
x
26 cze 19:15
ICSP:
t = ln x
26 cze 19:17
Angela:
2
wynik bedzie
?
3
26 cze 19:19
ICSP:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=integral+sqrt%28lnx%29%2Fx+dx+for+x+%3D+1...e
26 cze 19:20
pigor:
..., np. tak : ∫
e
1
1
x
√
lnx
dx=| niech
√
lnx
=t i x=1 ⇒ t=0 i x=e ⇒ t=1 i lnx=t
2
⇒
1
x
dx=2tdt |= = ∫
1
0
t* 2tdt= 2 ∫
1
0
t
2
dt= 2 [
1
3
t
3
]
1
0
= 2(
1
3
−0)=
2
3
. ...
26 cze 20:12
pigor:
..., o
widzę, że "czarne" nicki , olewamy, albo blade pojęcie mamy . ...
27 cze 01:10