ekstremum
analizax2: znajdź ekstrema lokalne funkcji
f(x)= (3−x
2)e
x
D: x:R
teraz liczę pochodną, wychodzi mi
f'(x)=e
x(−2x+3 − x
2)
przyrównuję do zera
e
x(−x
2−2x+3)=0
e
x=0 \/ −x
2−2x+3=0
delta = 16
x1=1
x2=−3
i tu moje pytanie, co mam zrobić z tym e
x ?
ile musi się tu równać x żeby e wyszło 0 ? nie ma chyba takiej liczby
26 cze 18:18
analizax2: może mi ktoś powiedzieć co mam zrobić z tym ex ?
26 cze 18:53
ICSP: ex = 0 ⇒ równanie sprzeczne
26 cze 18:59
analizax2: i mam to całe ex po prostu pominąć w dalszej części zadania ? czy na tym etapie zakończyć ?
w kalkulatorze extremów wychodzi że nie ma ekstremów
a kontynuując to zadanie to mam dziedzine
x:(−∞,−3)u(−3,1)u(1,+∞)
na x:(−∞,−3)
f'(x) <0
na x: (−3,1)
f'(x)>0
na x: (1,+∞))
f'(x)>0
więc x=−3 minimum lokalne
x=1 maksimum lokalne
26 cze 19:08
ICSP: na x > 1 mamy f'(x) < 0
Policz jeszcze wartości ekstremów.
26 cze 19:12
Mila:

f(x)=(3−x
2)e
x
f'(x)=−2x*e
x+(3−x
2)e
x
f'(x)=e
x*(−2x+3−x
2)
f'(x)=0⇔−x
2−2x+3=0⇔x=−3 lub x=1
f'(x)>0⇔ x∊(−3,1)⇔funkcja rosnąca dla x∊(−3,1)
f'(x)<0 ⇔x<−3 lub x>1⇔funkcja malejaca dla x<−3 lub x>1⇔
| | −6 | |
dla x=−3 funkcja ma minimum lokalne ymin= |
| |
| | e3 | |
dla x=1 ma maksimum lokalne y
max=2e
26 cze 19:22
analizax2: oczywiście, na x>1 jest f'(x) < 0, mam tak nawet w zeszycie zapisane ale jak to w brzmiała
część zadań z polskiego w podstawówce, wdarł mi się jakiś chochlik
dla x=−3 funkcja osiąga minimum równe −6e
−3
dla x=1 funkcja osiąga maksimum równe 2e
2
i teraz jeżeli wartości ekstremów dobrze policzyłem to zadanie jest wykonane poprawnie ? mam
problem z tymi ekstremami
26 cze 19:25
analizax2: dzięki ICSP i dzięki Mila

w x=1 maksimum jest rzeczywiście równe 2e bez kwadratu
26 cze 19:27
Mila:
26 cze 20:05