proste
Daria: Określić wzajemne położenie prostych jeżeli przecinają się lub są prostopadłe wyznaczyć
płaszczyzny przez które przechodzą te proste.
l:
x−12=
y+3−1=
z3
26 cze 18:04
Janek191:
Może tak :
| | x − 1 | | y + 3 | | z | |
l : |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | −1 | | 3 | |
więc
| x − 1 | |
| = t ⇒ x − 1 = 2 t ⇒ x = 1 + 2 t |
| 2 | |
| y + 3 | |
| = t ⇒ y + 3 = − t ⇒ y = − 3 − t |
| − 1 | |
| z | |
| = t ⇒ z = 3 t ⇒ z = 0 + 3 t |
| 3 | |
Mamy:
x = 1 + 2 t
l : y = −3 − t
z = 0 + 3 t
więc →
r
1 = ( 1, − 3, 0 ) i v
1 = [ 2, −1 , 3 ]
x = 1 − 4 t
k : y = 0 + 2 t
z = −1 − 3 t
więc →
r
2 = ( 1 , 0 , − 1) i v
2 = [ − 4, 2, − 3 ]
→ →
v = r
1r
2 = [ 0, 3, − 1 ]
Obliczamy wyznacznik
I 0 3 −1 I
I 2 − 1 3 I = 0 + 36 − 4 − 4 + 18 + 0 = 46 ≠ 0
I 4 2 − 3 I
więc proste l, k są skośne.
27 cze 08:50
AS: Moja propozycja
Proste w postaci parametrycznej
Pierwsza prosta
x = 1 + 2*t , y = −3 − t , z = 3*t
Druga prosta
x = 1 − 4*t1, y = 2*t1, z = 1 − 3*t1
Wprowadzam oznaczenia
m1 = 2 , n1 = −1 , p1 = 3
m2 = −4 , n2 = 2 , p2 = −3
Warunek równoległości prostych
U nas
Proste nie są równoległe
Warunek prostopadłości prostych
m1*m2 + n1*n2 + p2*p2 = 0
U nas
2*(−4) + −1*2 + 3*(−3) = −8 − 2 − 9 = −19 ≠ 0
Proste nie są prostopadłe
Sprawdzam czy się przecinają a więc szukam punktu wspólnego prostych
Porównuję odpowiednie współrzędne np. x i z
1 + 2*t = 1 − 4*t1
3*t = 1 − 3*t1
Rozwiązaniem układu jest : t = 2/3 , t1 = −1/3
Dla obliczonych t i t1 obliczam x,y i z
x = 1 + 2*t = 1 +2*2/3 = 7/3 , x = 1 − 4*t1 = 1 −4*(−1/3) = 7/3
y = −3 − t = −3 − 2/3 = −11/3 , y = 2*t1 = 2*(−1/3) = − 2/3
z = 3*t = 3*2/3 = 2 , y = 1 − 3*t1 = 1 − 3*(−1/3) = 2
Współrzędne y−owe nie są równe,wobec tego proste nie mają
punktu wspólnego , są skośne.
27 cze 09:45
Janek191:
Pomyłka − w wyznaczniku jest błąd.
I 0 3 − 1 I
I 2 −1 3 I = 0 − 36 − 4 + 4 + 18 + 0 = − 18 ≠ 0
I −4 2 − 3 I
więc proste są skośne.
==================
27 cze 10:26
asdf: żeby zrobić plaszczyzne oparta na tych dwoch prostych liczysz wektor prostopadly do nich
(iloczyn wektorowy) i zaczepiasz o dowolny punkt (odczytasz z postaci parametrycznej lub
kanonicznej) na jakiejs prostej.
27 cze 14:22