Równanie trygonometryczne
fdf: Rozwiąż równanie 2cos2alfa + 3sin alfa = 0
26 cze 17:11
Mila:
2cos
2x+3sinx=0
2(1−sin
2x)+3sinx=0
2−2sin
2x+3sinx=0 /*(−1)
2sin
2x−3sinx−2=0
sinx=t i t∊<−1,1>
2t
2−3t−2=0
Δ=9+4*2*2=25
| | 3−5 | | −1 | | 3+5 | |
t1= |
| = |
| lub t2= |
| =2∉D |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
| | π | | π | |
x= |
| +π+2kπ lub x=2π− |
| +2kπ |
| | 6 | | 6 | |
| | 7 | | 11 | |
x= |
| π+2kπ lub x= |
| π+2kπ |
| | 6 | | 6 | |
26 cze 18:00
fdf: dzięki wielkie
26 cze 18:06
Mila:
26 cze 18:52
Marysia: tg3x=0
coś mnie zablokowało, pomóżcie
27 gru 18:19
Marysia: i tym rozwiązaniu od Mili, nie bardzo rozumie zapis dwoch ostatnich wierzy, skad jest
x1=pi/6+pi
i drugi x: 2pi−pi/6
chyba nie kumam
27 gru 18:23
Teraz wielomiany :

Teraz widac ?
czarny to y=sin(x)
27 gru 19:25