miko: Wykonaj działania na wielomianach:
a) (x5 - 1) : (x - 1)
b) ( 6x3 - 2x2 + x - 1)-(2x3 +8x2 - 7x + 3)-(5x3 +4x -2)
Jak ktoś mógłby mi pomóc to byłbym wdzięczny
21 wrz 21:54
m: 1) patrz tutaj:
107
2) poredukuj i
1434
21 wrz 22:25
miko:
(x5-1):(x-1)=x4
-x5+x4
-----------
no i tu niewiem co dalej
21 wrz 23:30
Mycha: (x5-1):(x-1)=x4+x3+x2+x+1
-x5+x4
-----------
= x4-1
-x4+x3
-------------
= x3-1
-x3+x2
----------------
= x2-1
-x2+x
----------------
= x-1
-x+1
--------------
= =
21 wrz 23:38
miko: duże dzięki, myślałem,że dalej już nie można
21 wrz 23:47