Jak wyliczyć dziedzinę logarytmu?
PomoCny_01: Pomocy nie wiem jak dalej pociągnąc to zadanko:
Df f(x)=log
(x−5) (x
2−5x+6) [x−5] jest przy podstawie logarytmu, nie mam pojęcia jak to
zapisać nawet wolfram tego nie łapie:(
Robie tak:
x−5>0
x>5
D=(5,
∞)
potem licze Δ i wychodzi x1=2 i x2= 3
Ale nie wiem jak to pociągnąć dalej

Pomocy
26 cze 17:02
26 cze 17:27
PomoCny_01: No ok już do tego doszedłem, ale jak to ładnie policzyć? Bo przecież od razu do rozwiązania nie
przeskoczę:( i skąd tam się wzięło to 6
26 cze 17:33
Rafał28:
logab
a > 0, b > 0, a≠1
26 cze 17:38
PomoCny_01: No ok ale w b mi wychodzi 2 i 3 to te 6 jest niby mnożeniem x1 i x2?
26 cze 18:10
Rafał28:
a≠1
26 cze 18:43
Mila:

1) x−5>0 i x−5≠1⇔x>5 i x≠6
i
2) (x
2−5x+6) >0
Δ=25−4*6=1
| | 5−1 | | 5+1 | |
x1= |
| =2 lub x2= |
| =3 |
| | 2 | | 2 | |
x<2 lub x>3
D=(5,6)∪(6,
∞)
26 cze 18:49
PomoCny_01: Dzięki wielkie, pominięte jedno założenie <facepalm>
Teraz wszystko jasne
26 cze 19:00
Mila:
26 cze 19:29
5-latek: Tylko tez taka mala uwaga Napisales [x−5] . pewnie wiesz co to oznacza . Zapisuj na drugi raz
porzadnie
26 cze 19:31