Geometria analityczna
bezendu:

y=2x−2
y=2*0−2
y=−2
S=(0,−2)
| 5+xb | | −2+yb | |
| =0 /2 |
| =−2 /2 |
| 2 | | 2 | |
5+x
b=0 −2+y
b=−4
x
b=−5 y
b=−2
B=(−5,−2)
Czy lepiej obliczyć długość odcinak AS i odłożyć taką samą długość po przeciwnej stronie ?
Jeszcze w tablicach mam taki wzór symetria względem osi OY= A=(x,y) A'=(−x,y) ?
26 cze 16:56
bezendu: Polecenie: Dana jest prosta l o równaniu y=2x−2 i punkt A=(5,−2) Wyznacz współrzędne punktu B
symetrycznego do punktu A względem prostej l
26 cze 16:58
asdf:

Masz punkt A:
A(5,−2), A =(ax
0, ax
1)
znajdź rzut A na prostą l (np. z iloczynu skalarnego), będziesz miec wspolrzedne:
A' = (ax
1,by
1)
później aby określić B(bx
0,by
0) musisz skorzystać ze wzoru:
26 cze 17:10
asdf: tam powinno być:
A(5,−2), A = (ax0, ay0)
A' = (ax1, ay1)
B = (bx0, by0)
26 cze 17:11
asdf: zaznaczysz sobie te wspolrzene na ukladzie to zauwazysz.
26 cze 17:11
5-latek: Wiesz co to jest symetria osiowa ?
dlaczego wyznaczyles wspolrzedne punktu B jakby osia symetrii byla os OY a nie prosta o danym
rownaniu .
njpierw wyznacz rownanie prostej ptostopadlej do danej prostej i przechodzacej przez punkt A i
potem juz wiesz co dalej
26 cze 17:18
bezendu:

prosta prostopadła do prostej y=2x−2
punkt A=(5,−2)
x=1
y=2*1−2=0
S=(1,0) środek odcinka AB
| 5+xb | | −2+yb | |
| =1 /2 |
| =0 /2 |
| 2 | | 2 | |
5+x
b=2 −2+y
b=0
x
b=−3 y
b=2
B=(−3,2)
teraz się wszystko zgadza ?
26 cze 17:42
5-latek: . Zobacz tez tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/885.html
poza tym jest wzor na prosta przechodzaca przez dowolny punkt
P(x
0,y
0)
y−y0=a(x−x0) zapamietaj go
masz a=−0,5 to rownanie tej prostej prostopadlej bedzie y+2=−0,5(x−5)to y+2=−0,5x+2,5 to
kierunkowa y=−0,5x+0,5 lub ogolna y+0,5x−0,5=0
powinno byc ok.
26 cze 18:46
bezendu: Czyli wszystko się zgadza
26 cze 18:49