Geometria analityczna
bezendu:

Dany są proste o l:y=3x+4 i k:y=−x+8 Wykaż, że punkt przecięcia się tych prostych należy do
okręgu o środku (−3,7) i promieniu r=4
3x+4=−x=8
4x=4
x=1
3*1+4=7
P=(1,7)
Czy można zrobić to zadanie nie wykonując rysunku ?
26 cze 16:43
pigor: ... , tak, wystarczy P= (1,7) podstawić do równania okręgu (x+3)
2+(y−7)
2=16 ,
wiadomo, po co. ...
26 cze 16:48
Mila: Można.
Trzeba dopisać równanie okręgu:
(x+3)2+(y−7)2=16
spr.
L=(1+3)2+(7−7)2=16=P
P=(1,7) należy do okręgu (x+3)2+(y−7)2=16
26 cze 16:49
bezendu: Dziękuje
26 cze 16:50
pigor: ... , no choć raz byłem ...

szybszy
26 cze 16:53
Mila: 
Ale tłok.
26 cze 16:54
5-latek: Albo tak SP→[1+3 7−7] to SP→[4,0] to |SP|=
√42+02=4 czyli punkt P nalezy do okregu
26 cze 17:32