Geometria analityczna
Kostek: Punkty A=(1,√3) i B=(5,5√3) są wierzchołkami trójkąta równobocznego. Wyznacz współrzędne
wierzchołka C. Proszę o wskazówkę nie gotowca
26 cze 15:58
ICSP: 1o Liczysz długość wysokości tego tójkąta równobocznego
2o Znajdujesz równanie wysokości opuszczonej z wierzchołka C
3o Korzystasz ze wzoru na odległósc punktu od prostej.
26 cze 16:02
Kostek: ok dziękuje
26 cze 16:04
Kostek: wyszły dwie możliwości punktu C?
C=(−3,5√3) lub C=(9,√3)
26 cze 16:08
Kostek: ?
26 cze 16:15
ICSP:
26 cze 16:34