Dla jakich wartości parametru m proste o równaniach
wajdzik: Dla jakich wartości parametru m proste o równaniach:
3x−2my+1=0 oraz x−y+2=0
przecinają się w punkcie należącym do kwadratu o wierzchołkach:
A=(0,1), B=(3,1), C=(3,4), D=(0,4)?
{3x−2my+1=0
{x−y+2=0
{1<x<1
{4<y<4
Zapytam się na początku.. Czy dobrze to wyznaczyłem
26 cze 13:58
wajdzik:
26 cze 14:36
wajdzik:
26 cze 14:40
pigor: ... wyraź współrzędne punktu przecięcia się S=(x,y) danych prostych
jako funkcję parametru m, czyli S=(x(m), y(m)) rozwiązując układ równań
liniowych 3x−2my= −1 i x−y= −2, a następnie
rozwiąż układ (koniunkcję) nierówności 0≤ x(m) ≤ 3 i 1≤ y(m) ≤ 4, które
rozwiązanie będzie zbiorem szukanych wartości parametru m spełniających
warunki zadania . ...
26 cze 14:45
atE:
26 cze 20:32
pigor: ..., przepraszam, że nie ..., a więc odpowiadam na twoje znaki zapytania :
pierwszy

: do dupy ta nierówność 1<x<1 i drugi

do dupy też ta nierówność 4<y<4.
27 cze 01:06
wajdzik: Więc zrobiłem to tak:
{3x−2my+1=0
{x−y+2=0
{0≤x≤3
{1≤y≤4
3x+5+2m+1=0
0≤−2m−6≤9
6≤−2m≤15
−3≥m≥−7,5
m∊<−7,5; −3>
1≤y≤4
2m≤−5−2m≤8m
Mógłby ktoś to sprawdzić

Myślę, że robię to zadanie złym sposobem.
27 cze 09:49
wajdzik: Przepraszam Pigorze i Eto, że wcześniej nie zrobiłem ale byłem troszkę zabalować z chłopakami,
wreszcie więcej luzu.
27 cze 09:50
Aga1.: 3x−2my=−1
x−y=−2 /*(−3)
3x−2my=−1
−3x+3y=6
....................
(3−2m)y=5
Źle wyliczyłeś y.
27 cze 10:06
wajdzik: Ależ pięknie to wyliczyłaś.

Już podstawiam do x.
27 cze 10:10
wajdzik:
3x−2mx−5=−2
x(3−2m)=3
27 cze 10:28
wajdzik:
0≤3≤9−6m
0≤3+6m≤9
0≤1+2m≤3
27 cze 10:34
wajdzik:
3−2m≤5≤4
3≤5+2m≤4
27 cze 10:36
wajdzik: Mam nadzieję, że teraz się wszystko zgadza.

hm
27 cze 10:37
wajdzik:
27 cze 11:02
wajdzik:
27 cze 11:27
wajdzik:
27 cze 11:30
wajdzik: ?!

!?!?
27 cze 11:37
wajdzik: Mógłby ktoś to sprawdzić
27 cze 12:08
wajdzik:
27 cze 12:52
pigor: ...oj chyba cię to przerasta, bo np. :
| | 5 | |
1≤ |
| ≤ 4 /*{3−2m)2≠0 ⇔ (3−2m)2≤ 5(3−2m)≤ 4(3−2m)2 i 2m≠3 ⇔ |
| | 3−2m | |
⇔ (3−2m)
2≤ 5(3−2m) i 5(3−2m)≤ 4(3−2m)
2 i (*)
m≠32 ⇒
⇒ (3−2m)
2− 5(3−2m) ≤ 0 i 5(3−2m)− 4(3−2m)
2 ≤ 0 ⇔
⇔ (3−2m)(3−2m−5) ≤ 0 i (3−2m)(5−4(3−2m)) ≤ 0 ⇔
⇔ −2(m−
32)(−2m−2) ≤ 0 i −2(m−
32)(8m−7) ≤ 0 ⇔
⇔ 4(m−
32)(m+1) ≤ 0 /:4 i −16(m−
32)(m−
78) ≤ 0 /:(−16) ⇔
⇔ (m−
32)(m+1) ≤ 0 i (m−
32)(m−
78) ≥ 0 ⇒ stąd i z (*) ⇔
⇔ −1 ≤ m <
32 i (m ≤
78 lub m >
32) ⇔
⇔
−1 ≤ m ≤ 78 lub m∊∅ ⇔
m∊<−1; 78> . ...
27 cze 13:33
ICSP: albo :
| | 5 | | 3 | |
1 ≤ |
| ≤ 4 dla m ≠ |
| |
| | 3 − 2m | | 2 | |
| | 3 − 2m | | 1 | |
1 ≥ |
| ≥ |
| // *20 |
| | 5 | | 4 | |
20 ≥ 12 − 8m ≥ 5
8 ≥ −8m ≥ − 7
27 cze 13:36
pigor: upsss. ...

, pięknie
27 cze 13:49
ICSP:
27 cze 13:49
wajdzik: Pigor, masz rację. Przerasta mnie to aczkolwiek
trening czyni mistrza, a ja łatwo się nie
poddaję.
29 cze 13:10
wajdzik: dzięki panowie.
29 cze 13:10
Aga1.: I tak wajdzik trzymaj.
29 cze 13:17