silnia
zadanie: (n−3)!=(n−5)!(n−4)(n−3) dla n∊N+\{1,2,3,4} dobrze?
26 cze 13:46
asdf:
taki zapis jest prostrzy:
(n−3)! = (n−3)(n−4)(n−5)!
26 cze 13:59
zadanie: a dziedzina sie zgadza?
26 cze 14:11
asdf: troche dziwne...przeciez nie jest podane "n", rownie dobrze mozesz liczyć silnie dla n = 4,
wtedy masz:
(4−3)! = 1! = 1
ale rownie dobrze mozesz liczyc silnie dla n = 6:
(6−3)! = 3! = 3*(6−4)! = 3*2! = 3*2 *(6−5)! = 3*2*1! = 6
26 cze 14:21
asdf: a także możesz liczyć silnię dla n = 2:
(2−3)! = −1!= 1
bo wzór rekurencyjny silni wygląda tak:
| | 1 dla n < 2 | |
n! = |
| |
| | n*(n−1)! dla n ≥ 2 | |
26 cze 14:25
zadanie: ale chyba nie ma czegos takiego jak −1!?
26 cze 14:38
asdf: dla licz < 2 silnia to 1..i tyle..poczytaj jakie zastosowanie ma silnia to zrozumiesz
26 cze 14:53
26 cze 15:02
ICSP: za to dla prawej strony musi już zachodzić:
n ∊ N ∧ n ≥ 5
26 cze 15:05
asdf: no jak nie mozna dla liczb ujemnych?

nawet na jednym wykladzie (matematyka dyskretna) sie
ktos spytał o to profesora (tak − profesora, nie magistra, ktory prowadzi wyklad, tylko
profesora, ktory jest profesorem..wiec jakies pojecie ma)
26 cze 15:09
ICSP: na pewno każdy w liceum słyszął o funkcji gamma.
26 cze 15:10
asdf: a ja na pewno dobrze uslyszalem profesora.
26 cze 15:12
asdf: a na jednym z przedmiotow nawet mielismy napisac skrypt dla silni...
int silnia(int n)
{
int silnia = 1;
int count=1;
while (count < n){
silnia *= count;
count++;
}
return silnia;
26 cze 15:14
ICSP: zabezpieczyłeś aby nie działał dla ujemnych ?
26 cze 15:17
asdf: 1 < 1 − nie wejdzie do pętli
return 1..
26 cze 15:24
ICSP: a co jeżeli wezmę −1
(−1)! = 1

Silnia w "normalny" sposób jest zdefiniowana tylko dla liczba naturalncyh. Jeżeli chcesz liczyć
dla rzeczywistych bądź zespolonych musisz już uzywać funkcji gamma.
26 cze 15:28
zadanie: a da sie jakos rozpisac wyrazenie (n−k−1)! ?
26 cze 15:30
ICSP: (n−k−1)! = (n−k−2)! * (n−k−1)
26 cze 15:32
asdf: pomyliłem, ten skrypt wyglądał tak:
int silnia(int n)
{
int silnia = 1;
k=n;
while (k > 0){
silnia *= k−−;
}
return silnia;
26 cze 15:41
zadanie: dziekuje
26 cze 15:49