całka
jarek: | | lnx2 | |
Interesuje mnie całka |
| dx jak to zrobić ? |
| | x | |
26 cze 13:07
asdf: Jarku, jest to całka rekurencyjna
| | ln2x | | ln2x | |
∫ |
| dx = ln3x − 2∫ |
| |
| | x | | x | |
26 cze 13:11
ICSP: | | lnx2 | | lnx | |
nie to jest prosta całka : ∫ |
| dx = 2 ∫ |
| dx = (lnx)2 + C |
| | x | | x | |
26 cze 13:17
asdf: racja, zle odczytalem
26 cze 13:20
jarek: dlaczego 2 przed całkę ?
Ale i tak źle napisałem powinno być ln2x/x
czyli asdf dobrze. Ja w miedzy czasie inaczej zrobiłem podstawiając lnx=t i wyszło dobrze
Do odpowiedzi ICSP poznam chętnie sposób rozwiązania bo może się przydać
26 cze 14:32