Geometria analityczna
Kostek:

Dany jest trójkąt o wierzchołkach A=(−5,2) B=(−1,−4) C=(3,4)
a) wyznacz równanie prostej, w której zawarta jest wysokość poprowadzona z wierzchołka A
b) oblicz długość środkowej BD
a) −a+b=−4 /(−1)
3a+b=4
a−b=4
3a+b=4
4a=8
a=2
b=−2
y=2x−2
prosta prostopadła do prostej y=2x−2 i przechodząca przez punkt A
b) S
|AC|=(−1,3)
|BD|=
√(−1+1)2+(3−4)2=1
ok ?
26 cze 11:53
Rafał28: |BD| = 7
Poza tym wszystko OK.
26 cze 11:58
Kostek: a jak zrobić to zadanie na wektorach ?
26 cze 12:14
PW: | | 1 | | 1 | |
(1) AD→= |
| AC→= |
| [3+5,4−2]=[4,1] |
| | 2 | | 2 | |
Jeżeli oznaczyć D=(x
D,y
D), to
(2) AD
→=[x
D+5,y
D−2],
a więc z (1) i (2) wynika
[x
D+5,y
D−2]=[4,1],
skąd
x
D=4−5, y
D=1+2,
czyli x
D=−1, y
D=3
D=(−1,3)
Środkowa BD ma długość równą długości wektora BD
→
|BD|=|BD
→|=
√(−1−(−1))2+(3−(−4))2=7.
Żeby "na wektorach" rozwiązać część a) należy wziąć dowolny punkt P=(x,y) na szukanej prostej
i zauważyć, że
AP
→⊥BC
→,
a więc iloczyn skalarny tych wektorów jest równy 0:
[x+5,y−2]•[3+1,4+4]=0
− otrzymamy równanie prostej.
26 cze 13:27
Kostek: Dziękuje

tylko mam jeszcze pytanie jak mam dwa punkty
np A=(5,2) C=(3,8) to jak wyznaczyć za pomocą wektorów równanie prostej przechodzącej przez te
punkty ?
26 cze 14:44
pigor: ..., np. tak : AB
→= [3−5,8−2]= [−2,6]= −2[1,−3] , więc np.
u→= [1,−3] − wektor kierunkowy prostej AB i punkt A=(5,2)∊AB
i jeśli P=(x,y) ≠ A − bieżący punkt prostej AB , to
AP→= [x−5,y−2] ,
a z warunku równoległości wektorów AP
→||u
→ masz :
| x−5 | | y−2 | |
| = |
| − równaniekanoniczneprostej przez 2 punkty |
| 1 | | −3 | |
z którego łatwo przejść do postaci parametrycznej tej prostej
(b. przydatnej i wygodnej) ⇔ 1*(y−2)= −3(x−5) ⇔ y−2= −3x+15 ⇔
⇔
3x+y−17=0 − szukane równanie prostej AB w postaci ogólnej
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
gdzie
n→=[3,1] − wektor normalny tej prostej i w ten sposób tyle
ważnych rzeczy związanych z prostą w 2D "sprzedałem ci tu i ...

teraz
26 cze 16:19
Kostek:
26 cze 16:20
pigor: ... zapomniałem dodać do swojego postu ...

Amen

dla
postaci kierunkowej prostej już na poziomie gimnazjum;
a najlepiej , to ja ja bym "zabronił" jej stosowanie w szkole średniej .
26 cze 16:29
pigor: ..., oczywiście krótko, moje rozwiązanie wyglądałoby tak :
AB
→= [1,−3] ⇒ n
→= [3,1] ⇒ 3(x−5)+1(y−2)= 0 ⇔
3x+y−17=0 − szukane równanie. ...
26 cze 16:35
Mila:
wektorowo
BC→=[4,8]
AD1⊥BC − (AD1−wysokość)
równanie: 4x+8y+C=0 opisuje wszystkie proste prostopadłe do wektora [4,8]
Ponieważ prosta AD1 przechodzi przez punkt A, to wyznaczymy wsp. C
4*(−5)+8*2+C=0
−20+16+C=0⇔C=4
prosta AD1:
4x+8y+4=0
26 cze 16:46
pigor: ..., Dany jest trójkąt o wierzchołkach A=(−5,2), B=(−1,−4) , C=(3,4)
a) wyznacz równanie prostej, w której zawarta jest wysokość poprowadzona z A .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
..., lub tak : BC
→= [4,8]= 4[1,2] ⇒
n→= [1,2] i A=(−5,2) − wektor normalny
i punkt prostej zawierającej wysokość h
BC z punktu A, czyli prostej
h
BC:
1(x+5)+2(y−2)=0 ⇔ x+5+2y−4= 0 ⇔
x+2y+1= 0 . ...
26 cze 17:06