| 1 | ||
Chciałbym policzyć całkę z | dx domyślam się że powinno być przez podstawienie ale nie | |
| cosx |
| 1 | 1 | ||
= | * cos x | ||
| cos x | 1 − sin2x |
| 1 | 1 | 1+t | ||||
∫ | dt = | ln | + C | |||
| 1 − t2 | 2 | 1−t |
| 1 | 1 | a+x | ||||
∫ | dx = | ln | + C ,a>0, |x| ≠a | |||
| a2 − x2 | 2a | a−x |
| 1 | A | B | ||||
∫ | dt = ∫ | dt + ∫ | dt + | |||
| 1 − t2 | 1−t | 1+t |
| π | ||
Stosujemy wzór: cos x = sin ( | + x) | |
| 2 |
| dx | dx | ||||||||||||
∫ | = ∫ | ||||||||||||
| cos x |
|
| π | |
+ x = u | |
| 2 |
| dx | du | |||
∫ | = ∫ | |||
| cos x | sin u |
| dx | dx | dx | ||||
∫ | = ∫ | = ∫ | ||||
| sin x | 2 sin 0,5x cos0,5x | 2 tg0,5 x*cos2 0,5 x |
| dx | |
= du | |
| 2 cos2 0,5x |
| dx | du | |||
∫ | = ∫ | = ln I u I + C | ||
| sin x | u |
| dx | ||
∫ | = ln I tg 0,5 x I + C | |
| sin x |
| dx | du | |||
∫ | = ∫ | = ln I tg 0,5 u I + C = ln I tg 0,5*( 0,5 π + x) I + C = | ||
| cos x | sin u |
| π | x | |||
= ln I tg ( | + | ) I + C | ||
| 4 | 2 |
| 1 | 1+t | |||
Rafal 28 w jaki sposób przeszedłeś do | ln | |||
| 2 | 1−t |
| 1 | ||
Jak mam postać | to korzystam że jeśli licznik jest pochodną mianownika to wynik | |
| 1−t2 |
| 1 | −2 | 1 | ||||
całki to ln z mianownika a więc − | * | =− | ln(1−t2) i za t podstawiam | |||
| 2 | 1−t2 | 2 |
| 1 | 1 + t | 1 | 1 + sin x | ||||
ln | | | + C= | ln | | | + C = | ||||
| 2 | 1 − t | 2 | 1 − sin x |
| 1 + sin x | cos x | |||
ln |( | )1/2 |+ C = ln|( | )| + C = | ||
| 1 − sin x | 1 − sin x |
| 1 + sin x | π | x | ||||
ln|( | )| + C = ln|(sec x + tg x)| + C = ln|(tg( | + | )| + C | |||
| cos x | 4 | 2 |