| j | |
Ja bym wyeliminował j z mianownika poprzez pomnożenie licznika i mianownika | |
| 3x+j3y−1+2j |
| j | 1 | 1 | ||||
zaproponował żeby to rozdzielić tak | + | + | −j i później pogrupowanie. | |||
| 3x | 3y | 2 |
| 6yj+6x+9xy−18xyj | |
I co to ma wspólnego z:
| |
| 18xy |
| j | |
![]() | |
| 3x+3yj−1+2j |
Obawiam się, że tu nie da się nic sprytnego wymyślić, tylko brutalna siła zostaje.
| 1 | (3x−1)−(3y+2)i | ||
* | = | ||
| (3x−1)+(3y+2)i | (3x−1)−(3y+2)i |
| (3x−1)−(3y+2)i | ||
= | = | |
| (3x−1)2−(3y+2)2*i2 |
| (3x−1)−(3y+2)i | ||
= | = | |
| (3x−1)2+(3y+2)2 |
| 3x−1) | (3y+2)i | |||
= | − | |||
| (3x−1)2+(3y+2)2 | (3x−1)2+(3y+2)2 |