granice funkcji na krańcach
Kamil: Witam,
Muszę zrobić projekt z matematyki. W jednym z podpunktów jest:
"Obliczenie granic funkcji na krańcach przedziałów i ewentualne wyznaczenie równań asymptot
wykresu funkcji."
Funkcja to:
f(x) = x3(x−1)2
Ogółem wyszło mi że Dziedzina D={x ∊ R : x ≠ 1}
Niestety nie bardzo ogarniam granice więc prosiłbym o rozpiskę obliczeń i wytłumaczenie do
nich.
Z góry wielkie dzięki!
Pozdrawiam
Kamil
26 cze 11:10
Kamil: Dziwnie pokazała się funkcja. Tam ma być x3/(x−1)2
26 cze 11:11
26 cze 11:39
asdf:
na czerwono bedzie →0
najprostrzy sposób:
| | x3 | | ∞ | |
limx→−∞ |
| = [ |
| ]jednak bez limesów..nie chce mi sie (sorry  ) = |
| | (x−1)2 | | ∞ | |
podobnie z granicą w → (wynik to
∞)
teraz:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limx→1− = [ |
| ] = [ |
| ] = [ |
| ] = ∞ |
| | (1−1−)2 | | (0−)2 | | (0+ | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limx→1+ = [ |
| ] = [ |
| ] = [ |
| ] = ∞ |
| | (1−1+)2 | | (0+)2 | | (0+ | |
dla x = 1 masz granice obustronne, teraz wystarczy policzyć:
| | f(x) | |
y = ax + b, gdzie: a := limx→±∞ |
| , jezeli wyjdzie granica wlasciwa (czyli nie |
| | x | |
∞,−
∞)
liczysz wtedy wspolczynnik b:= lim
x→±∞ − ax = ..
26 cze 11:46
asdf: tam byka walnąłem, poprawie:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limx→1− = [ |
| ] = [ |
| ] = [ |
| ] = ∞ |
| | (1−1−)2 | | (0+)2 | | (0+) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limx→1+ = [ |
| ] = [ |
| ] = [ |
| ] = ∞ |
| | (1−1+)2 | | (0−)2 | | (0+) | |
26 cze 11:48