Zaznacz na płaszczyźnie współrzędnych zbiory punktów, których współrzędne spełniają podane
układy nierówności.
{2x+6y+1≥0
{3|x|+2y+8>0
| 1 | 1 | |||
y≥− | x− | |||
| 3 | 6 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
dla x=− | y=− | x− | =0 | |||
| 2 | 3 | 6 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
dla x>− | y≥− | x− | ||||
| 2 | 3 | 6 |
| 2 | 8 | |||
|x|>− | y− | |||
| 3 | 3 |
| 3 | ||
y>− | x−4 | |
| 2 |
| 3 | ||
y> | x+4 | |
| 2 |
| 8 | 3 | |||
dla x=− | y=− | x−4=0 | ||
| 3 | 2 |
| 8 | 3 | |||
dla x>− | y>− | x−4 | ||
| 3 | 2 |
{2x+6y+1≥0⇔6y≥−2x−1⇔
| −2 | 1 | −2 | 1 | |||||
y≥ | x− | punkty nad prostą y= | x− | i na tej prostej | ||||
| 6 | 6 | 6 | 6 |
| −3 | −3 | |||
y> | |x|−4 punkty nad wykresem y= | |x|−4 bez punktów tego wykresu | ||
| 2 | 2 |
| −2 | 1 | |||
punkty nad prostą y= | x− | i na tej prostej | ||
| 6 | 6 |