Proszę o pomoc w rozwiązaniu.
ola: . Paczka o masie m = 5 kg była początkowo nieruchoma. Podniesiono ją na lince pionowo, używając
stałej siły. Po przebyciu drogi s = 2 m paczka uzyskała prędkość v0 = 2 m/s. Jakie było
naprężenie linki? Oblicz siłę grawitacjii.
26 cze 10:55
Nienor: Jeżeli siła była stała, to była opisana wzorem:
(
1) F
wypadkowa=F
wyciągu−Q
ciężar
| | m | |
ma=Fwyciągu−mg (Zakładając, że paczka jest na Ziemii g=9,81 [ |
| ])
|
| | s2 | |
| | m | |
Jeżeli paczka uzyskała prędkość vo=2[ |
| ], to zauważając, że początkowo nie miała żadnej |
| | s | |
prędkości:
v(t)=at
Dodatkowo wiemy jaką drogę przebyła w czasie t
o:
| | ato2 | | a | | vo | | v2o | |
s= |
| = |
| ( |
| )2= |
|
|
| | 2 | | 2 | | a | | 2a | |
Podstawiając tak uzyskane przyśpieszenie do rónania (
1):
| | vo2 | |
Fwyciągu=m( |
| +g) → siła naciągu nitki ma tę samą wartość, ale jest przeciwnie |
| | 2 | |
skierowana.
26 cze 11:55