granice
Daria: Jak policzyć granicę funkcji
lim ex/(x−1)
x−>∞
oraz
lim ex/(x−1) /x
x−>∞
26 cze 10:31
Nienor: 1. Korzystając z faktu, że exp jest funkcją ciągłą:
| | x | | 1 | |
limx→∞exx−1=exp(lim |
| )=exp(lim |
| )=e1=e |
| | x−1 | | | |
26 cze 10:38
Nienor: 2.Korzystając z zadania 1. i faktu, że:
| | g(x) | | limx→ag(x) | |
limx→a |
| = |
|
|
| | f(x) | | limx→ag(x) | |
| | exx−1 | | | | 1 | |
limx→∞ |
| = |
| = |
| =0 |
| | x | | limx | | limx | |
26 cze 10:40
Daria: bardzo dziękuję
26 cze 14:12