zmienna losowa X rozkład normalny
m-student: zmienna losowa X mam rozkład normalny N=(μ=1,δ=2). Obliczyć P(−1≤X+|X|≤2)
26 cze 10:15
wredulus_pospolitus:
zastanów się co w ogóle oznacza X + |X|
26 cze 10:18
m-student: a można prosić o wytłumaczenie jak krowie na rowie
26 cze 10:22
wredulus_pospolitus:
X przyjmuje dowolną wartość z R
|X| przyjmuje dowolną wartość z przedzialu <0;+
∞)
więc:
X+|X| przyjmuje wartość z przedziału <0;+
∞) <−−− prawda

i teraz ... gdy X≤0 ... wtedy X+|X| = 0 więc należy do przedzialu
gdy X = 1 ... wtedy X+|X| = 2, więc należy do przedziału
stąd X+|X| ∊<−1;2> gdy X∊(−
∞,1>
Czyli: P(−1≤X+|X|≤2) = P(X≤1)
26 cze 10:44
wredulus_pospolitus:
jak widzisz ... obliczenia są na poziomie liceum ... a prawdopodobieństwo to tylko 'otoczka'
26 cze 10:44
m-student: dziękuję bardzo
26 cze 10:57