Punkty na bokach trójkąta
teofrast: Na bokach AC oraz AB trójkata ABC obrano takie punty P i Q , że
CPPA + BQQA = 1.
Par takich punktów jest, oczywiście, nieskończenie wiele. Rozważamy rodzinę wszystkich prostych
(PQ) przechodzących przez punkty P i Q spełniajace warunki zadania. Udowodnić, ze odnośne
proste przecinają się w jednym punkcie
26 cze 02:11
Vax: Przejdźmy na współrzędne barycentryczne, układem odniesienia niech będą wierzchołki A,B,C, skąd
ich współrzędne barycentryczne to A(1,0,0) , B(0,1,0) , C(0,0,1). Współrzędne barycentryczne
| | BQ | | CP | |
możliwych punktów P to P(x , 0 , 1−x) dla x ∊ (0;1), więc |
| = 1− |
| = |
| | AQ | | AP | |
| | x | | 1−2x | |
1− |
| = |
| , skąd Q ma współrzędne Q(1−2x , 1−x , 0). Środek ciężkości trójkąta |
| | 1−x | | 1−x | |
ABC ma oczywiście współrzędne G(1,1,1). Pozostaje zauważyć, że:
| x 0 1−x|
|1−2x 1−x 0 | = 0
| 1 1 1 |
Co oznacza, że P,Q,G są współliniowe, więc istotnie wszystkie takie proste PQ przecinają się w
jednym punkcie.
2 lis 16:34
teofrast: Vax, jak zwykle jesteś niezawodny...Dziękuję. Twoje rozwiązanie jest nadzwyczaj eleganckie.
Ja też w końcu rozwiązałem to zadanie nie wychodząc poza program (dawnej) szkoły średniej...
Otóż mając dowolny trójkąt ABC , obieramy dogodny układ współrzędnych
→ → → →
( A, AB, AC ) ( AB oraz AC są w nim wersorami ). Rozważamy dwie pary punktów P
1,Q
1
oraz P
2,Q
2 spełniające warunki zadania
| | CP | | BQ | |
Jeżeli Q1(a, 0) to z równości |
| = 1 − |
| mamy po obliczeniach |
| | PA | | QA | |
| | a | |
P1 (0, |
| ) i analogicznie |
| | 3a−1 | |
| | b | |
Q2(b, 0) , P2 (0, |
| ). Punkt przecięcia prostych (P1Q1) oraz (P2Q2) |
| | 3b−1 | |
wyznaczamy z ich równań parametrycznych
| | | |
oraz | są odpowiednimi wektorami kierunkowymi tych prostych. |
| | |
| | 1−3a | |
Z tak powstałego układu równań ( z niewiadomymi k i m ) wyznaczamy np. k = |
| , skąd |
| | 3a | |
znajdujemy poszukiwany punkt przecięcia
owych prostych: (1/3, 1/3), który jest niezależny od wyboru punktów P i Q. Jest to barycentrum
trójkąta ABC.
30 lis 08:24