calka oznaczona
damian: ∫ od 3 do 4 √x2−2x−1dx
26 cze 00:46
ZKS:
∫
√x2 − 2x − 1dx = ∫
√(x − 1)2 − 2dx = | x − 1 = t ⇒ dx = dt | =
| | 1 | | 1 | |
∫ √t2 − 2dt = |
| t√t2 − 2 + |
| * (−2) * ln|t + √t2 − 2| + C = |
| | 2 | | 2 | |
| 1 | |
| (x − 1)2√x2 − 2x − 1 − ln|x − 1 + √x2 − 2x − 1| + C. |
| 2 | |
Teraz policz swoją całkę oznaczoną.
26 cze 01:22
damian: czy bylby Pan zainteresowany rozwiazaniem 12 calek za oplata? prosze o kontakt na sl.ow@wp.pl
26 cze 01:38
asdf: : D Wiedza kosztuje − czas to pieniądz
26 cze 01:50