pochodna egzamin
analizax2: problem w liczeniu pochodnej
mam nadzieje że nie śpicie ;>
wychodzi mi:
(tutaj skróciłem sobie x
2 i −2x które były w liczniku z x
4 który był w mianowniku)
no i dalej jakoś nie wiem co mam zrobić z tym ułamkiem w liczniku, ogólnie rzecz biorąc wynik z
kalkulatora pochodny jakoś trochę inny wychodzi i nie wiem co dalej mam zrobić, może za dużo
się dziś pouczyłem i jakichś oczywistości nie widzę ale no na serio nie wiem. proszę o pomoc
26 cze 00:32
ICSP: Ja tam błędów nie widzę. Chyba można tak zostawić .
26 cze 00:35
analizax2: | x−2(x+2)log(x+2) | |
| |
| x3(x + 3) | |
taki ma być niby wynik, w tym kalkulatorze ten log to z tego co wiem jest po prostu ln bo
logarytm dziesięty się zaznacza jakoś log(10)(tu funkcja) z tego co wiem.
bądź co bądź ten ułamek w nawiasie może tak być ?
26 cze 00:42
ICSP: | | | | | x | | 2(x+2)ln(x+2) | |
| − |
| | | x+2 | | x+2 | |
| |
= |
| = |
| = |
| | x3 | | x3 | |
| | x − 2(x+2)ln(x+2) | | x − 2(x+2)ln(x+2) | |
= U{ |
| {x3} = |
| |
| | x+2 | | (x+2)x3 | |
26 cze 00:46
analizax2: aaaaaaaa no właśnie, wspólny mianownik w licznku po prostu, że też na to nie wpadłem. wszystko
się rozjaśnia zaraz
dzięki wielkie!
26 cze 00:51