.
asdf: Geometria:
napisac rownanie plaszcyzy K przechodzacej przez prostą:
| | x | | y | | z | |
l1: |
| = |
| = |
| i prostopadłej do plaszczyczy M: 3x − y + 2z − 5 = 0 |
| | 4 | | −2 | | 3 | |
l
1:
s
→ = [4,−2,3]
M:
n
→ = [3,−1,2]
plaszczyzna P ma byc prostopadla do M, czyli wektor normalny plaszczyzny P musi być równy:
m
→ = s
→ x n
→
26 cze 00:06
Godzio:
26 cze 00:11
asdf: no to elegacko

1 pkt więcej
26 cze 00:12
asdf:
Znaleźć równanie parametryczne prostej O przechodzącej przez punkt:
| | ⎧ | 2x−2y+z−3 =0 | |
| P0(1,2,0) i równoległej do prostej U | ⎩ | 4x+2y+z+2=0 |
|
prosta U jest przecięcię się dwóch prostopadłych do siebie płaszyzn, czyli wektor kierunkowy
| | [2,−2,1] | |
tej prostej to wektor u→ = |
| = [ −4, 2, 12] |
| | [4,2,1] | |
czyli prosta O:
tak?
26 cze 03:07
asdf: ?
26 cze 10:41
Godzio:
Co to za sposób wyliczania wektora kierunkowego

?
26 cze 11:19
asdf: wektorowo

| i j k |
| 2 −2 1 | = [−4,2,12]
| 4 2 1 |
26 cze 11:22
ZKS:
Wygląda ok ale dawno to miałem i mogło mi coś się pomieszać.
26 cze 11:24
ZKS:
Dziwnie zapisane właśnie ale wiedziałem o co chodzi
asdf.
26 cze 11:25
asdf: ok, dzieki Wam bardzo za pomoc

To chyba wszystkie zadania do ktorych mialem watpliwosci...
26 cze 11:26
Godzio:
No i teraz jasne
26 cze 11:26