W trzech urnach rozmieszczono kule: w pierwszej 2 białe i 4 czarne, w drugiej 2 białe i 5
czarnych, w trzeciej 4 białe i 2 czarne. Rzucamy 2 kostkami. Jeśli wypadną dwie "1" to
losujemy jedną kulę z pierwszej urny, jeżeli dwie "2" lub "3" to losujemy jedną kulę z drugiej
urny, zaś w pozostałych przypadkach losujemy jedną kulę z trzeciej urny. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że losowano z drugiej urny, jeżeli wiadomo, że wylosowano kulę białą?
| 1 | 2 | 33 | ||||
P(U1)= | , P(U2)= | , P(U3)= | . | |||
| 36 | 26 | 36 |
| 2 | 2 | 4 | ||||
P(B|U1)= | , P(B|U2)= | , P(B|U1)= | , | |||
| 6 | 7 | 6 |
| P(U2∩B) | B∩P(U2) | |||
P(U2|B)= | = | =... | ||
| P(B) | P(B) |