analityczna
kostek:
wykaż że proste o równaniach 2x+5y+1=0 i −8x−20y+15=0
2x+5y+1=0 −8x−20y+15=0
5y=−2x−1 −20y=8x−15
| | 2 | | 1 | | 2 | | 3 | |
y=− |
| x− |
| y=− |
| x+ |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 4 | |
25 cze 22:32
5-latek: jakie te proste maja byc bo na razie trzeba zgadywac
25 cze 22:39
pigor: ..., wykaż że proste o równaniach 2x+5y+1=0 i −8x−20y+15=0 są równoległe
(zgadłem

),
otóż
2x+5y+1= 0 i −8x−20y+15= 0 /:(−4) ⇔ 2x+5y+1= 0 i 2x+5y−3
34= 0 c.n.w. , bo
wektory normalne danych prostych w postaci ogólnej są takie same [2,5] , czyli
równe i równoległe . ...
25 cze 23:36
Mila: k: 2x+5y+1=0 i 2x+5y+C=0 proste równoległe do prostej k
−8x−20y+15=0 /:(−4)
k||m
25 cze 23:38
kostek: Nie chodziło o równoległe tylko: wykaż że nie mają punktów wspólnych
26 cze 10:44
wredulus_pospolitus:
kostek ... a kiedy dwie proste (w R
2) nie mają punktów wspólnych

Gdy sa równoległe i się
nie nakładają na siebie

TYLKO wtedy
26 cze 10:46
kostek: kiedy są równoległe wtedy nie mają punktów wspólnych ale chyba moje rozwiązanie też jest dobre
skoro wyszła sprzeczność to nie mają punktów wspólnych ?
26 cze 10:50
kostek: ?
26 cze 10:53
wredulus_pospolitus:
oczywiście że jest ... ale jak pigor przedstawił ... można uczynić to o wiele szybciej
26 cze 10:58
asdf: wyszlo Ci dobrze, ale prosciej na wektorach kierunkowych to zrobic:
2x + 5y + 1 = 0 p
→ [2,5]
−8x − 20y + 15 = 0 s
→ [−8,−20]
| 2 | | −8 | |
| = |
| , prawda, teraz wystarczy: |
| 5 | | −20 | |
2x + 5y + 1 = 0 // * (−4)
−8x − 20y − 4 = 0
−4 ≠ 15 ⇒ nie nakładają się na siebie
26 cze 10:58
kostek: ok dziękuję
26 cze 11:00
pigor: ... , niestety, ale stwierdzenie, że wektor [2,5] to wektor
kierunkowy prostej 2x+5y+1=0, to nieprawda, błąd merytoryczny niestety.
26 cze 13:25