Geometria analityczna
bezendu:
Wykaż, że prosta o równaniu y=−2x+2 ma z okręgiem o równaniu (x+3)
2+(y−4)
2=81 dwa punkty
wspólne
y=−2x+2 S=(−3,4)
2x+y−2=0
| | |2*(−3)+4−2| | | 4 | |
d−= |
| = |
| |
| | √22+12 | | √5 | |
C.N.D
| | 4√5 | |
wszystko się zgadza  (czy lepiej oszacować |
| ≈2 i zapis 2<9) |
| | 5 | |
25 cze 22:15
Saizou : a to obojętnie, możesz nawet graficznie to pokazać, bo tutaj akurat wszystko ładnie widać
25 cze 22:34
Mila:
Możesz porównać kwadraty liczb dodatnich.
25 cze 22:38
bezendu: Dziękuję
26 cze 05:33