PW: Zdarzenia sprzyjające
(1,0,0,1,0)
(0,1,0,1,0)
(0,0,1,1,0)
(1,0,0,0,1)
(0,1,0,0,1)
(0,0,1,0,1)
Symbol "1" oznacza, że student zdał, a symbol "0"− że student nie zdał.
Na pierwszych trzech miejscach zapisaliśmy wyniki egzaminu studentów płci męskiej, a na
miejscach czwartym i piątym − wyniki studentów płci żeńskiej.
Ponieważ chcielibyśmy patrzeć na wyniki egzaminu jak na ciąg pięciu doświadczeń przebiegających
niezależnie od siebie, a każde doświadczenie ma dwa możliwe wyniki o prawdopodobieństwach
| | 5 | |
Pj(1)= |
| =0,1 i Pj(0)=0,9, |
| | 50 | |
zgodnie z odpowiednim twierdzeniem prawdopodobieństwo P w przestrzeni produktowejnależy
określić wzorem
P(a
1,a
2,a
3,a
4,a
5)=P
1(a
1)•P
2(a
2)•P
3(a
3)•P
4(a
4)•P
5(a
5).
Mamy więc 6 zdarzeń sprzyjających, z których każde ma prawdopodobieństwo
(0,1)
2•(0,9)
3
Odpowiedź: Szukane prawdopodobieństwo jest równe
| | 162 | |
6•(0,1)2•(0,9)3 = |
| |
| | 105 | |