całka
jarek: | | 1 | |
całka z |
| ja to bym zrobił przez podstawienie 2−y = t czyli wyszłoby −ln(2−y) ale jak |
| | 2−y | |
| | 1 | |
sprawdzałem w wolframalpha to wychodzi |
| Wiec gdzieś musi być błąd, czy dobrze to |
| | (y−2)2 | |
robię przez podstawienie ? Proszę o pomoc
25 cze 21:47
ICSP: a sprawdzałeś pochodną czy całkę ?
25 cze 21:50
jarek: Ale głupi jestem, chyba za późna pora na liczenie, wziąłem pochodną zamiast całkę. Problem
rozwiązany. Dzięki
25 cze 21:56
Mila:
Za pomocą pochodnej , to tak:
| | 1 | | 1 | |
(−ln(2−y))'=− |
| *(−1)= |
| i to jest Twoja funkcja podcałkowa. |
| | 2−y | | 2−y | |
25 cze 22:34