rozwiąż równanie macierzowe
Qube: Mam pytanie jak mam w równaniu macierzowym taką sytuacje (przedstawie symbolami):
X*A−1=Bt
to zaczynamy o transkrypcji B,następnie mnożymy obustronnie razy A z prawej strony X?
najlepiej niech ktoś to rozpisze
25 cze 21:30
Godzio:
Jest tak jak mówisz
X = BT * A
25 cze 22:11
Qube: a jak mam (A+X)t*B=C
to jak to rozpisać?
25 cze 22:39
pigor: ... , kolejność mnożenia jaką napisze nie możesz zmienić
(T − transponowanie macierzy), /
T − oznacza, że transponuję obustronnie
a więc tak :
(A+X)T*B= C ⇔ (A
T+X
T)*B= C /*B
−1 ⇒ (A
T+X
T)*B*B
−1= C*B
−1 ⇒
⇒ A
T+X
T= C*B
−1 +(−A
T) ⇒ X
T= C*B
−1−A
T /
T ⇒ (X
T)
T= (C*B
−1−A
T)
T ⇒
⇒ X= (C*B
−1)
T−(A
T)
T ⇒
X= (B−1)T*CT−A . ...
25 cze 23:29
helena:
3 sty 21:19
helena:
3 sty 21:19
misiek: [X*(AT*A)]−1=B
11 sty 21:14
misiek: czy ktoś mógłby rozwiązać mi wyżej wymienione równanie ? byłabym bardzo wdzięczna
11 sty 21:15
misiek: −1 to macierz odwrotna , niestety nie chciało mi wskoczyć do potęgi
11 sty 21:16
pigor: ..., no to może np. tak : jeśli I − macierz jednostkowa, to
[X*(AT*A)]−1=B /*[X*(A
T*A)] ⇔ [X*(A
T*A)]*[X*(A
T*A)]
−1=[X*(A
T*A)]*B ⇔
⇔ I = X*(A
T*A)*B /*[(A
T*A)*B]
−1 ⇔
⇔ I*[(A
T*A)*B]
−1= X*[(A
T*A)*B]*[(A
T*A)*B]
−1 ⇔ [(A
T*A)*B]
−1= X*I ⇔
⇔
X= (AT*A*B]−1 i niech na tym zostanie . ...
11 sty 22:00