matematykaszkolna.pl
rozwiąż równanie macierzowe Qube: Mam pytanie jak mam w równaniu macierzowym taką sytuacje (przedstawie symbolami): X*A1=Bt to zaczynamy o transkrypcji B,następnie mnożymy obustronnie razy A z prawej strony X? najlepiej niech ktoś to rozpisze
25 cze 21:30
Godzio: Jest tak jak mówisz X = BT * A
25 cze 22:11
Qube: a jak mam (A+X)t*B=C to jak to rozpisać?
25 cze 22:39
pigor: ... , kolejność mnożenia jaką napisze nie możesz zmienić (T − transponowanie macierzy), /T − oznacza, że transponuję obustronnie a więc tak : (A+X)T*B= C ⇔ (AT+XT)*B= C /*B−1 ⇒ (AT+XT)*B*B−1= C*B−1 ⇒ ⇒ AT+XT= C*B−1 +(−AT) ⇒ XT= C*B−1−AT /T ⇒ (XT)T= (C*B−1−AT)T ⇒ ⇒ X= (C*B−1)T−(AT)TX= (B−1)T*CT−A . ... emotka
25 cze 23:29
helena:
3 sty 21:19
helena:
3 sty 21:19
misiek: [X*(AT*A)]1=B
11 sty 21:14
misiek: czy ktoś mógłby rozwiązać mi wyżej wymienione równanie ? byłabym bardzo wdzięczna
11 sty 21:15
misiek: −1 to macierz odwrotna , niestety nie chciało mi wskoczyć do potęgiemotka
11 sty 21:16
pigor: ..., no to może np. tak : jeśli I − macierz jednostkowa, to [X*(AT*A)]−1=B /*[X*(AT*A)] ⇔ [X*(AT*A)]*[X*(AT*A)]−1=[X*(AT*A)]*B ⇔ ⇔ I = X*(AT*A)*B /*[(AT*A)*B]−1 ⇔ ⇔ I*[(AT*A)*B]−1= X*[(AT*A)*B]*[(AT*A)*B]−1 ⇔ [(AT*A)*B]−1= X*I ⇔ ⇔ X= (AT*A*B]−1 i niech na tym zostanie . ... emotka
11 sty 22:00