limx→+∞ w liczniku arctg 1/x2 a w mianowniu jest 1/x3 prosze o pomoc no i teraz
rozpisalam to tak ze jest to (arctg 1/x2)/(1/x2) i pomnożyłam przez (1/x2)/(1/x2 )− (tak
zwana sztuczną jedynke a to jeszcze wszysko jest pomnożone przez 1/1/x3. dalej, ( własnie nie
wiem czy tu dobrze)
jest (arctg 1/x2)/(1/x2) pomnożone przez (1/x2)/(1/x5 ) a z tego wszystkiego wychodzi
nam (1/x2)/(1/x2 ) pomnożone przez x3 i własnie nie wiem czy to ma być nieskończoność tak?
no na to by wychodziło, natomiast w odpowiedziach jest 0 i nie wiem czy jest gdzieś bład w
książce, czy to ja popełniam błąd, przepraszam za zapis ale inaczej bylo bardzo nieczytelne
| |||||||||||
lim | ? | ||||||||||
|
| 1 | 1 | |||
zatem przy x −> +∞ zarówno | jak i | idą do 0 | ||
| x2 | x3 |
| arctg0 | 0 | |||
lim | = | wiec moge zastosować regułę de Hospitala | ||
| 0 | 0 |
|
| ||||||||||||||||||||||||
lim | =H = lim | = | |||||||||||||||||||||||
|
|
| −2x | x4 | |||||||||||||
= lim | = lim | * | = | ||||||||||||
| x4 + 1 | −3 |
| 2x5 | 3 | ∞ | ||||
= lim | = lim U{2x}{3 + | = | = ∞ | |||
| 3x4 + 3 | x4 | 3 + 0 |