dziedzina
cam: wyznacz i naszkicuj dziedzine funkcji f(x,y)=arcsin(√x−√y)
25 cze 20:55
cam: to chociaz prosze o wyznaczenie
25 cze 21:05
ICSP: warunki :
y ≥ 0
x − √y ≥ 0
−1 ≤ √x − √y ≤ 1
25 cze 21:09
cam: ?
25 cze 22:01
ICSP: masz warunki jakie muszą spełniać liczby x oraz y. Wystarczy rozwiazać te nierówności i
dostaniesz swój obszar
25 cze 22:06
cam: wiem ze takie są warunki ale to nie jest do konca zrobione
25 cze 22:18
ICSP: a miało być ? Tutaj masz już zwykłą algebrę. Nic wymyslnego.
25 cze 22:20
cam: arc rozkladam na √x√y≥−1 i √x√y≤1 i jak mam to obliczyc? moge obie strony
potegowac?
26 cze 00:06
Mila:

y≥0 punkty nad osią OX
x−
√y≥0⇔x≥
√y
√y≤x ⇒x≥0
y≤x
2 i y≥0 punkty poniżej krzywej y=x
2 w I ćwiartce
i
√x−√y≥−1 to spełnione zawsze, pierwiastek z nieujemnej liczby jest nieujemny
√x−√y≤1 /
2
x−
√y≤1
x−1≤
√y dla x<1i x>0 spełnione
dla x≥1 obie strony nierówności są dodatnie, to mogę podnieść do kwadratu
(x−1)
2≤y
y≥(x−1)
2 punkty powyżej krzywej y=(x−1)
2 dla x≥1 i y≥0
Dziedzina − obszar pomarańczowy
26 cze 00:31