obliczyć długość łuku krzywej
Natalia: hej mógłby ktoś pomóc Obliczyć długość łuku krzywej danej równaniem
x=a(cost+tsint)
y=a(sint−tcost)
25 cze 20:30
fx: Podpowiedź podstaw do wzoru dla krzywej opisanej równaniem parametrycznym.
25 cze 20:40
fx: Oblicz pochodne funkcji x(t) i y(t) i podstaw do wzoru:
∫ab √(dx(t)2 + (dy(t))2
25 cze 20:44
Natalia: całka nieoznaczona wychodzi: a*t*sint−a*cost−a*t*cost−a*sint dobrze?
25 cze 21:03
Natalia: mógłby ktoś sprawdzić?
25 cze 21:34
Natalia: up
25 cze 22:17
Mila:
x'(t)=a(−sint+sint+tcost)
x'(t)=at cos(t)
y'(t)=a t sint
L=
0∫
π2√a2t2*cos2(t)+a2t2*sin2tdt=
=
0∫
π2√a2t2*(cos2(t)+sin2(t))dt=
25 cze 22:29
natalia: o dzięki, mógłabyś
jeszcze powiedzieć czemu tak pochodna wychodzi?
26 cze 23:00
Mila:
[a(cost+tsint)]'=a(cost+tsint)'=a*(−sint+1*sint+t*cosx)
27 cze 18:03
natalia: dzięki
27 cze 20:19
Mila:
27 cze 23:15