wyznacz ekstrema lokalne funkcji
Karolinaaa: f(x,y)=ln(x2y)+x3−2y+5
25 cze 20:17
ICSP: w czym jest problem ?
Schemat chyba znasz ?
25 cze 20:25
karolinna: chodzi o rozwiazanie tego przykładu
25 cze 20:31
ICSP: Trochę z tym roboty jest.
1. Dziedzina
2. Pochodne f'x oraz f'y
3. Układ równań :
f'x = 0
f'y= 0
To na prawdę jest rposty przykład. Dasz sobie radę z policzeniem tego. Ewentualnie mogę
sprawdzić wyniki/poprawić błędy.
25 cze 20:37
Qube: chodzi mi jakie będzie rozwiązanie pochodnych pierwszego rzędu (rozpisane) i układ równań
25 cze 22:59
ICSP: D : x ∊R \{0} , y > 0 i mam :
rozwiąż ten układ równań. Tylko pamiętaj o dziedzinie !
25 cze 23:03
cam: dlaczego w pochodnej po x i po y pod kreska ulamkowa jest x2y ? w pierwszej pochodnej y jest
stala a w drugiej x,.
25 cze 23:07
Qube: a jak rozpisać to równanie macierzowe?
(A+X)t*B=C
25 cze 23:08
25 cze 23:09