Geometria analityczna
kostek :
| | 2 | |
Podstawa AB trójkąta ABC jest zawarta w prostej o równaniu y= |
| x−1. Wyznacz równanie |
| | 3 | |
prostej, w której zawarta jest wysokość CD tego trójkąta, jeśli wiadomo, że C=(5,−1)
zgadza się ?
25 cze 20:13
vitek1980:
25 cze 20:18
kostek : Dany jest kwadrat o przeciwległych wierzchołkach A=(−6,2) i C=(4,−4). Wyznacz długość promienia
okręgu wpisanego w ten kwadrat.
|AB|=
√(4+6)2+(−4−2)2=2
√34
d=2
√34
a=a
√2
a
√2=2
√34
| | 2√34 | | √2 | | 4√17 | |
a= |
| * |
| = |
| =2√17 |
| | √2 | | √2 | | 2 | |
| | a | | 2√17 | |
r= |
| = |
| = √17  |
| | 2 | | 2 | |
25 cze 20:38
kostek : chochlik |AC|
25 cze 20:39
5-latek: Kostek moze zapamietaj sobie tez taki wzor .
Rownanie prostej przechodzacej przez dowolny punkt P(x
0,y
0) ma postac
y−y0=a(x−x0)
gdzie a to wspolczynnik kierunkowy prostej
| | 3 | |
jesli wyznaczyles a=− |
| to podsatwiasz do wzoru i masz rownnaie prostej czyli |
| | 2 | |
y+1=−1,5(x−5) to y=−1,5x+6,5(kierunkowa) i z kierunkowej masz ogolna y+1,5x−6,5=0
25 cze 21:12
kostek : Dziękuje
25 cze 21:15
kostek : Oblicz pole koła wpisanego w kwadrat o kolejnych wierzchołkach A=(5,1) B=(7,−3)
|AB|=
√(7−5)2+(−3−1)2=
√20=2
√5
2r=a
P=πr
2
P=5π czy lepszy zapis P=15,7
25 cze 21:35
kostek : Oblicz pole koła wpisanego w kwadrat o kolejnych wierzchołkach A=(5,1) B=(7,−3)
|AB|=
√(7−5)2+(−3−1)2=
√20=2
√5
2r=a
P=πr
2
P=5π czy lepszy zapis P=15,7
25 cze 21:35
5-latek: lepszy jest 5π.
Mozesz tez zauwazyc ze dlugosc odcinka |AB| to dlugosc wektora AB→. Bede pisac bez strzalki
(ale nalezy pisac )
masz dwa punkty A(5,1) i B(7,−3) to wektor AB[7−5 −3−1] to AB[2,−4]
Teraz dlugosc tego wektora AB to |AB|=√22+(−4)2=√20= 2√5 Poucz sie wektorow . Bedzie
latwiej rozwiazywac zadania z geometrii analitycznej
25 cze 22:25