Cześć :)
benia: Cześć

Mógłby ktoś pomóc?

Wyznacz takie wartości parametru m, aby prosta y=(2−m)x+1 miała punkt wspólny z odcinkiem o
końcach A(−1,4) i B(2,3).
25 cze 19:29
fx: Prosta ma współczynnik b = 1 więc przecina os OY w punkcie (0, 1). Sporządź rysunek, narysuj
dwie proste − jedną przechodzącą przez punt A i (0,1) i drugą przechodzącą przez punt B i też
punkt A. Wyciągnij wnioski.
25 cze 20:11
Tadeusz:
prosta przez A i B ma równanie:
| | 3−4 | | 1 | | 11 | |
y−4= |
| (x+1) ⇒ y=− |
| x+ |
| |
| | 2+1 | | 3 | | 3 | |
... aby proste miały punkt wspólny ... nie mogą być równoległe ... zatem

?
(skoro jeden wspólny punkt to proste nie mogą się pokrywać ale ten warunek masz z głowy)
25 cze 20:12
5-latek: A tak poza tym to mowia ze kij ma dwa konce . Odcinek ma poczatek i koniec
25 cze 20:17
Tadeusz:
... jasne .... z odcinkiem a nie prostą przez punkty ... −:(
25 cze 20:19