PW:
Niech C oznacza zbiór ludzi dotkniętych badaną chorobą; P(C)=0,002.
Niech Z oznacza zbiór ludzi wolnych od badanej choroby; P(Z)=1−P(C)=0,998
Oznaczmy przez W zbiór ludzi, u których wynik testu okazał się pozytywny. Z treści zadania
wynika, że
P(W|C)=0,95, P(W|Z)=0,05.
Zgodnie ze wzorem na prawdopodobieństwo całkowite prawdopodobieństwo pozytywnego wyniku testu
dla dowolnie wybranego człowieka jest więc równe
P(W) = P(W|C)P(C) + P(W|Z)P(Z) = 0,95•0,002+0,05•0,998
Pytanie postawione w zadaniu to pytanie o
| | P(C∩W) | | P(W∩C) | |
(1) P(C|W)= |
| = |
| . |
| | P(W) | | P(W) | |
Wiemy, że
(2) P(W∩C)=P(W|C)•P(C)
Podstawienie (2) do (1) daje
| | P(W|C)•P(C) | |
P(C|W)= |
| . |
| | P(W) | |
Wszystkie dane mamy, wystarczy podstawić.