Obliczyć pochodne cząstkowe
zbychu: Obliczyć pochodne cząstkowe drugiego rzędu dla funkcji f(x,y) =ln(xy2)/x.
25 cze 18:05
Bogdan:
Zapis funkcji nie jest jednoznaczny. Zapisz funkcję w postaci ułamka (z kreską ułamkowa),
stosuj przy tym zapisie dużą literkę U
25 cze 18:23
25 cze 18:36
Bogdan:
| | ln(a2x) | | ln(by2) | |
Spróbuj obliczyć pochodną funkcji g(x) = |
| oraz funkcji h(y) = |
| |
| | x | | b | |
25 cze 18:41
Tomek: Bogdan jak znajdziesz chwilke mozesz spojrzec jeszcze raz na to prawdopodobienstwo?
25 cze 18:53
fx: Co było Bogdan niejednoznacznego w tym zapisie?
25 cze 20:13
Bogdan:
| | ln(xy2) | |
Zapis zbycha można odczytać tak: f(x, y) = |
| |
| | x | |
| | xy2 | |
albo tak: f(x, y) = ln |
| . |
| | x | |
Jednoznaczny zapis byłby taki: f(x, y) = (ln(xy
2))/x, cały licznik w nawiasach
25 cze 20:19
fx: Przesadzasz

.
f(x)/x jest zapisem jednoznacznym co innego gdyby napisać lnxy
2/x − wówczas jest więcej niż
jedna możliwość ale zapis ln(xy
2)/x jest zdecydowanie jednoznaczny.
25 cze 20:37