matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka z funcji H
jarek:
y
2
y
2
ingeral{H(lnx−2y+
}dx myślałem nad podstawieniem lnx−2y+
= t
2
2
1
dx = dt ale nie wiem co dalej.
x
Nie widzę w jaki sposób tutaj zapisuje się całkę
25 cze 17:49
jarek:
1
1
1
y
2
Dobra wymyśliłem wyjdzie
H(t)=
F(t) =
F(lnx−2y+
)
x
x
x
2
25 cze 17:55
jarek:
źle zamiast 1/x ma być x. Poproszę o weryfikację
25 cze 17:57