druga pochodna
agusia229: obliczyc druga pochodna z f(x) = 2ln x +x2 w którym miejscu ta funkcja jest wypukła w którym
wklęsła
25 cze 17:03
Bogdan:
to może sama wyznacz drugą pochodną i podaj wynik
25 cze 17:08
25 cze 18:29
Bogdan:
| | 2x2 − 2 | | 2(x − 1)(x + 1) | |
f''(x) = |
| ⇒ f"(x) = |
| i x≠0 |
| | x2 | | x2 | |
Jaki znak przyjmuje druga pochodna funkcji w przedziale, w którym jest wypukła?,a jaki znak
w przedziale, w którym jest wklęsła?
25 cze 18:37
agusia229: dobrze ta pochodna?
ta druga ma byc wieksza od 0 to wtedy jest wypukła a jak jest mniejsza od zera to wklęsła
25 cze 18:48
Bogdan:
| −2 | | −2 + 2x2 | | 2(x2 − 1) | | 2(x − 1)(x + 1) | |
| + 2 = |
| = |
| = |
| |
| x2 | | x2 | | x2 | | x2 | |
Jeśli omówimy się, że funkcja jest w przedziale wypukła, gdy f''(x) > 0, jest wklęsła gdy
f''(x) < 0, to odczytaj z rysunku przedziały wypukłości i wklęsłości.
25 cze 18:57
agusia229: to przekształcenie zrozumialam tylko pytałam czy ja dobrze ją obliczyłam

czyli wypukła jest od (−nieskonczonosci, −1) i od (1; +nieskonczonosci)
a wklesla od (−1;1) − {0}
25 cze 19:30
agusia229: f(x,y) = cos (x2 + 3y2) obliczyć drugą pochodną... do tego nie umiem sie zabrac bo nie mamy
takich przykladow rozwiazanych..
25 cze 19:31
Bogdan:
Pochodne dobrze obliczyłaś. Pytanie "dobrze ta pochodna?" było niejasne.
Łącznik i w sformułowaniu "wypukła jest od (−nieskończoności, −1)
i od (1; +nieskończoności) jest tutaj niewłaściwy.
Bezpieczniej jest tak:
funkcja jest wypukła dla x∊(−∞, −1), (1, +∞)
funkcja jest wklęsła dla x∊(−1, 0), (0, 1)
25 cze 19:55
agusia229: dziekuje

a potrafisz rozwiazac to f(x,y) albo mozesz dac jakas wskazówkę?
25 cze 19:56
agusia229: f(x,y) = cos (x2 + 3y2) obliczyć drugą pochodną
25 cze 19:56
Bogdan:
f(x, y) = cos(x2 + 3y2)
Oblicz najpierw pochodną funkcji g(x) = cos(x2 + a) oraz funkcji h(y) = cos(b + 3y2)
25 cze 19:57
agusia229: g(x)' = −sin (x2 +a) nie no nie wiem co dalej ... jakos przez podstawianie ?
25 cze 20:11
Bogdan:
g'(x) = −sin(x2 + a) * 2x = −2x*sin(x2 + a), czyli f'x(x, y) = −2x*sin(x2 + 3y2).
25 cze 20:15
agusia229: h(y)= −sin (b+3y2) * 6y = −6y sin (x2+3y2)
25 cze 20:18
agusia229: i co dalej?
25 cze 20:18
Bogdan:
Są pierwsze pochodne: f'x(x, y) = −2x*sin(x2 + 3y2) oraz f'y(x, y) = −6y*sin(x2 − 3y2)
Z każdej z nich wyznacz w ten sam sposób kolejne pochodne, po x oraz po y
25 cze 20:28
agusia229: g(x) = −2x sin 9 (x2 +a)
g'(x) = −2* (−cos) (x2+a) *2x = 4 x cos (x2 +a)
h(y) = − 6y sin ( b + 3y2)
h'(y) = −6 cos (b +3y2) * 6y = 36 cos (b +3y2)
a w f'y (x,y) = −6y sin (x2 tu ma byc − czy + w koncu 3y2?
25 cze 20:52