Proste o równaniach
malwa: Proste o równaniach 5x−(3k−1)y−√3=0 i 2x+6ky+2π=0 zawierają dwa przeciwległe boki
równoległoboku. Oblicz k.
25 cze 16:39
Bogdan:
Jak względem siebie są położone dwie proste zawierające przeciwległe boki równoległoboku?
25 cze 17:12
malwa: Aby proste były równoległe współczynniki kierunkowe muszą być takie same
25 cze 17:14
Bogdan:
A więc już wiemy, że te proste są równoległe, czyli mają równe współczynniki kierunkowe
wtedy, gdy są podane w postaci kierunkowej. Wyznacz te współczynniki albo podaj warunek
równoległości prostych podanych w postaci ogólnej.
25 cze 17:22
malwa: A więc to będzie tak?
5x−(3k−1)y=−√3=0
(3k−1)y=5x−√3
y=5x−√3 / 3k−1
2x+6ky+2π=0
6ky=−2x−2π
y=−1/3kx − π/6k
5/(3k−1)=1/3k
15k=3k−1
12k=−1
k=−1/12
25 cze 18:01
Bogdan:
Fatalne zapisy i błędna odpowiedź.
Pokażę przekształcenie do postaci kierunkowej pierwszej prostej.
| | 5 | | √3 | |
5x − (3k−1)y − √3 = 0 ⇒ (3k−1)y = 5x − √3 /:(3k−1) ⇒ y = |
| x − |
| |
| | 3k−1 | | 3k−1 | |
| | 5 | |
współczynnik kierunkowy a1 = |
| |
| | 3k−1 | |
25 cze 18:13
Bogdan:
Najprościej jest jednak skorzystać z warunku równoległości dla prostych zapisanych
w postaci ogólnej.
Jeśli dane są dwie proste:
k1: A1x + B1y + C1 = 0
k2: A2x + B2y + C2 = 0
k1 ∥ k2 ⇔ A1B2 − A2B1 = 0 albo A1B2 = A2B1
25 cze 18:18
Bob:
13 maj 13:08
Jolanta: 2x+6ky+2π=0
6ky=−2x−2π
Proste równoległe maja taki sam współczynnik kierunkowy
15k=−3+1
18k=1
13 maj 22:35