25 cze 16:31
Godzio:
| | tgx | | 1 | |
( |
| )1/x2 = (1 + |
| x2)1/x2 → e1/3 |
| | x | | 3 | |
25 cze 17:26
ZKS:
Nie wiem czy może być regułą de l'Hospitala ale tak mi wyszło po żmudnych obliczeniach.
Pisałem bez limesów.
| | tg(x) | |
( |
| )1/x2 = e1/x2 * ln[tg(x)/x] |
| | x | |
Zajmuje się tylko wykładnikiem.
| 1 | | tg(x) | |
| * ln( |
| ) = H = |
| x2 | | x | |
| x − sin(x)cos(x) | |
| = H = |
| 2x2sin(x)cos(x) | |
| 1 − cos2(x) + sin2(x) | |
| = |
| 4xsin(x)cos(x) + 2x2cos2(x) − 2x2sin2(x) | |
| 2sin2(x) | | sin2(x) | |
| = |
| = H = |
| 2xsin(2x) + 2x2cos(2x) | | xsin(2x) + x2cos(2x) | |
| sin(2x) | |
| = |
| sin(2x) + 2xcos(2x) + 2xcos(2x) − 2x2sin(2x) | |
| sin(2x) | |
| = H = |
| 4xcos(2x) + (1 − 2x2)sin(2x) | |
| 2cos(2x) | |
| = |
| 4cos(2x) − 8xsin(2x) − 4xsin(2x) + 2(1 − 2x2)cos(2x) | |
| cos(2x) | |
| = |
| (3 − 2x2)cos(2x) − 6xsin(2x) | |
| cos(2 * 0) | | 1 | |
| = |
| |
| (3 − 2 * 02)cos(2 * 0) − 6 * 0 * sin(2 * 0) | | 3 | |
g = e
1/3.
25 cze 17:54
ZKS:
To
Godzio mnie rozwaliłeś haha.
25 cze 17:55
Godzio:
Tak jakoś
25 cze 18:06
ICSP: Dziękuje
25 cze 18:22
Mila:
Godzio działa zgodnie z sugestią PT Krysickiego.
25 cze 23:42
Godzio:
O ! Nawet nie wiedziałem
25 cze 23:46
Mila: Jak tam Panowie, już po sesji?
25 cze 23:49
ICSP: pytanie do Godzia widzę
25 cze 23:50
ICSP: Witaj Mila
25 cze 23:50
Godzio:
Po jutrze ostatni egzamin, reszta zdana, miejmy nadzieję, że ten też będzie
25 cze 23:51
Mila:
ICSP, witam, była liczba mnoga.
Godzio, powodzenia w ostatnim zmaganiu, czy w te wakacje też pracujesz?
Zrób kurs pedagogiczny i wyjeżdżaj na kolonie, kilka razy byłam w ciekawych miejscach.
Trochę byłam niewyspana, trzeba było pilnować w nocy, aby nie wpadło im coś głupiego do głowy,
ale wracałam po turnusie do domu zadowolona, pensja zostawała i jeszcze za kolonie coś się
zarobiło.
26 cze 00:13
Godzio:
Pewnie będę pracował, kolonie są fajne, ale mało płacą ( bo ma się przy tym wypoczynek darmowy
), kurs sobie zrobię, ale jeszcze nie teraz
26 cze 00:17
Mila: Dobranoc
26 cze 00:38
ICSP: a ja mam najbliższą sesję w styczniu/lutym
26 cze 00:41
Mila: Gratulacje ICSP, miłego wypoczynku .
26 cze 15:57