matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
analityczna
analityczna:
Odcinek AB jest promieniem okręgu o środku A. Napisz równanie tego okręgu, jeśli A=(4,2) B=(−2,4) |AB|=
√
(−2−4)
2
+(4−2)
2
=2
√
10
so: (x−4)
2
+(y−2)
2
=2
√
10
czy (x−4)
2
+(y−2)
2
=40
25 cze 16:27
analityczna:
?
25 cze 16:52
Bogdan:
... = 40
25 cze 17:03
Bogdan:
bo (x − x
0
)
2
+ (y − y
0
)
2
= r
2
25 cze 17:04
analityczna:
ok dziękuje
25 cze 17:04