25 cze 16:17
ICSP: podstawienie t = x2
25 cze 16:21
xyz: Do tego doszedłem, tylko dalej nie pamiętam jak to się robiło. Ostatni raz całki rozwiązywałem
parę lat temu, ale obiecałem koledze pomóc, jednak się przeliczyłem
25 cze 16:34
ICSP: więc w którym miejscu stoisz?
25 cze 16:36
25 cze 16:39
ICSP: sknociłęś granice całkowania.
Podczas liczenia całek oznaczonych najpierw liczy się całki nieoznaczone :
Czyli liczę całkę z
| | x | | 1 | |
∫ |
| dx = /t = x2/ = |
| ∫ U{1}{√4 + t2 dt = a na to jest już gotowy wzór |
| | √4 + x4 | | 2 | |
(tak zwane podstawienie Eulera)
| | 1 | |
∫ |
| dx = ln |x + √x2 + k | + C zatem : |
| | √x2 + k | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ∫ |
| dt = |
| ln|t + √t2 + 4 | + C = |
| ln|x2 + √x4 + 4| |
| 2 | | √4 + t2 | | 2 | | 2 | |
+ C
teraz wracamy do liczenia całki oznaczonej :
| | x | | 1 | |
0∫6 |
| dx = [ |
| ln|x2 + √x4 + 4| + C 0]6 |
| | √4 + x4 | | 2 | |
Dalej na pewno pamiętasz jak to się robi
Przynajmniej taką odp podaje pan Krysicki razem z Panem Włodawskim
25 cze 16:46
xyz: Dobra dzięki wielkie.
25 cze 16:57