Pilne
Baśka: Wyznacz taką wartość parametru m, aby proste l1 i l2 były równoległe, jeśli l1: 2x−3y=0, l2:
mx−(2−m)y+5=0
25 cze 15:58
bezendu:
skorzystaj z tego wzoru
A1B2−A2B1=0
25 cze 16:06
5-latek: lub np z tego
1Dwie proste zapisane w postaci kierunkowej sa rownolegle gdy ich wspolczynniki kierunkowe sa
jednakowe . Wyznacz postac kierunkowa jednej i drugiej prostej i porownaj wspolczynniki .
2Dwie proste podane w postaci ogolnej sa rownolegla gdy ich wektory prostopadle do tych
prostych sa rownolegle .
Wiec wyznacz wektory prostopadle do tych prostych . warunek rownoleglosci wektorow znasz .
3. Albo skorzystaj z warunku rownoleglosci prostych tego co podal bezendu
25 cze 18:51