k
fx: Proszę o wskazówkę jak rozwiązać to równanie:
3x
3 + x
2 + 4x − 4 = 0
Korzystając z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu zawężam poszukiwanie do do
| | 1 | | 2 | | 4 | |
liczb o wartościach bezwzględnych {1, 2, 4, |
| , |
| , |
| } itd. rozwiązanie to |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 2 | |
|
| ale interesuje mnie jak można inaczej to równanie rozwiązać nie korzystając z tw. o |
| | 3 | |
wymiernych pierwiastkach i tw. Bezouta? Mam na myśli rozwiązanie algebraiczne nie przez
narysowanie wykresu.
Będę wdzięczny za wskazówki
25 cze 15:26
Bogdan:
Dla równań 3 stopnia można skorzystać z wzorów Cardano
25 cze 15:32
fx: Wzory Cardano jednak nie są w dziedzinie moich zainteresowań − przygotowuję się do matury
rozszerzonej z matematyki i po prostu miałem zadanie: rozwiąż powyższe równanie i myślałem, że
może nie dostrzegam jakiegoś przekształcenia, które ułatwi sprawę ale widać zadanie typowo pod
twierdzenie o pierwiastach wymiernych. Dziękuję za pomoc.
25 cze 15:38
ICSP: Zawsze możesz grupować :
3x3 + x2 + 4x − 4 = 3x3 −2x2 + 3x2 − 2x + 6x − 4 = x2(3x−2) + x(3x−2) + 2(3x−2) =
(3x−2)(x2 + x + 2)
25 cze 16:11
AS: | | y | | y | | y | |
3*( |
| )3 + ( |
| )2 + 4* |
| − 4 = 0 |*9 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
y
3 + y
2 + 12*y − 36 = 0
Podzielnik wyrazu wolnego y = 2 spełnia równanie stąd
25 cze 16:42