Udowodnij...
ktoś: Udowodnij, że jeśli funkcja liniowa f spełnia warunek f(x+2)−f(x)=−3 to jest ona funkcją
malejącą.
25 cze 15:00
Bogdan:
podaj wzór funkcji f(x)
25 cze 15:03
fx: Funkcja maleje gdy dla przyrostu argumentów wartość maleje. Wyciągnij wniosek.
25 cze 15:04
Kaja: f(x)=ax+b
f(x+2)−f(x)=−3
a(x+2)+b−(ax+b)=−3
ax+2a+b−ax−b=−3
2a=−3
współczynnik a jest ujemny a zatem funkcja liniowa f jest malejąca
25 cze 15:04
ktoś: Dzięki
25 cze 15:05
Bogdan:
I gotowiec w wykonaniu Kaji podany
25 cze 15:07