Pomocy...
nikula: Uzasadnij, że jeśli f jest funkcją liniową, to funkcja g(x)=f(2x+1/4) też jest funkcją liniową.
25 cze 14:58
Bogdan:
Zapisz wzór funkcji f(x)
25 cze 15:00
fx: f(x) = ax + b
| | 1 | | 1 | | a | |
g(x) = f(2x+ |
| ) = a(2x + |
| ) + b = 2ax + |
| + b. |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
25 cze 15:02
nikula: Nie ma żadnego wzoru f podanego

Nie chodzi przypadkiem po prostu o wzór f(x)=ax+b ?
25 cze 15:02
Bogdan:
a własnie nikula, że jest wzór, podał go jak na tacy fx, dzięki czemu nie dał Ci
szansy na wykazanie się.
25 cze 15:05
Kaja: f(x)=ax+b
| | 1 | |
g(x)=a(2x+1/4)+b=2ax+14a+b , 2a∊R i ( |
| a+b)∊R |
| | 4 | |
| | 1 | |
funkcja g(x)=a1x+b1 , gdzie a1=2a∊R i b1=( |
| a+b)∊R zatem jest liniowa |
| | 4 | |
25 cze 15:07
fx: Gdy ktoś rzuca tylko treść zadania bez żadnego komentarza to oczekuje gotowca tj. nie chce
podjąć samodzielnego wysiłku. Gdy ktoś prosi o pomoc − wskazówki jak poradzić sobie z
problemem to, to zaznacza
25 cze 15:07