Proszę o szybkie rozwiązanie :)
Natalia96: Dla jakich wartości a funkcja f(x)=(4a+5)x+a−7 ma miejsce zerowe?
25 cze 13:13
Nienor: Kiedy współczynnik kierunkowy jest różny od 0.
25 cze 13:40
Nienor: Lub kiedy jest to funkcja stała: f(x)=0
25 cze 13:41
pigor: ..., otóż funkcja f ma miejsce zerowe ⇔ ∃ x∊R takie, że
| | 7−a | |
f(x)=0 ⇔ (4a+5)x+a−7= 0 ⇔ (4a+5)x= 7−a i 4a+5≠ 0 ⇔ x= |
| i 4a≠−5 ⇒ |
| | 4a+5 | |
| | 7−a | |
⇒ x= |
| − jest miejscem zerowym funkcji f ⇔ a ≠ −54 . ...  |
| | 4a+5 | |
25 cze 23:46