Na płaszczyźnie (0,0,1)...
Adam: Na płaszczyźnie (0,0,1) kierunki układu odniesienia są następujące X=[1,0,0], Y=[0,1,0],
Z=[0,0,1]. Ma płaszczyźnie (h,k,l) oś Z'=[h,k,l], zaś oś X' ma kierunek zgodny z kierunkiem
wektora leżącego na przecięciu płaszczyzn (0,0,1) oraz (h,k,l). Znaleźć kierunek osi Y': = Z'
x X'. Mając kierunek osi X,Y,Z oraz osi X', Y', Z' znaleźć macierz przejścia od okładu OXYZ do
okładu OX'Y'Z', licząc odpowiednie cosinusy kierunkowe:
cos(X' ,X) cos(X' ,Y) cos(X' ,Z)
a: cos(Y' ,X) cos(Y' ,Y) cos(Y' ,Z)
cos(Z' ,X) cos(Z' ,Y) cos(Z' ,Z)
25 cze 13:06
KK: Witam, Również potrzebuję pomocy w tym zadaniu, czy mógłby ktoś chociaż odrobinę wspomóc nas
swoją wiedzą?
Pozdrawiam
28 cze 16:39